Mobil växel

Ta in offerter från samtliga leverantörer kostnadsfritt

En mobil växel är en molnbaserad telefonväxel. Med en mobil växel kan du enkelt ta emot och koppla samtal. Det som kännetecknar denna typ av telefonväxel är att du hyr tjänster och funktioner efter behov, vilket ger dig stor flexibilitet. En mobil växel är fullt skalbar.
I denna kategori finns de marknadsledande leverantörerna inom molnbaserad växel. Här kan du läsa information, jämföra och hitta den bästa mobila växeln till företaget. Du kan kostnadsfritt boka demos eller begära offerter.

Mobil växel – Köpguide

Växel i molnet

När företag 2019 ska köpa telefonväxel ser vi mobil växel som det naturliga och enda alternativet. Det finns nämligen många fördelar med mobil växel. Mobila växeln erbjuds nu från en mängd aktörer på marknaden som en molntjänst. Istället för att köpa så betalar man helt enkelt en hyra för telefonväxel tjänsten.
Leverantören garanterar driften av telefonväxeln på sina egna servrar och håller den ständigt uppdaterad.

Plattformen levereras över internet. Och man får åtkomst till webbgränssnitt och appar för att kunna administrera och använda sin telefonväxel i företaget.

Hur hittar man den bästa mobila växeln?

Utgå från vilken molnväxel som kopplar fullt ut med den operatör man vill ha. Titta sedan på att köpa en telefonväxel med bra omdömen och som kan integrera med era andra viktiga system.

Fördelar med mobil växel

  • En mobil växel tillhandahålls som en ren molntjänst.
    Det krävs ingen fysisk utrustning såsom en kundplacerad telefonväxel eller bordstelefoner. Därmed ingen kostnad för service och garantier på sådan lokal utrustning. 
  • I.o.m att det just är en ”molnväxel” så står leverantören av produkten för infrastruktur, underhåll och ständiga uppdateringar av telefonväxeln. Man laddar ner den som en app till telefoner, surfplattor och datorer.
  • En mobil växel kan vara helt operatörsoberoende. Dvs man kan integrera företagsabonnemang från vilken operatör som helst i växeln. Det kan även vara olika operatörsabonnemang mellan olika kollegor i samma växel. Tex 5st som har Telia och 10st som har Tele2 på sina abonnemang, i samma växel.
  • Man behöver inte köpa en mobil växel för stora pengar. Man betalar licenskostnad så länge man nyttjar den. En del leverantörer erbjuder licenskostnad för mobil växel utan bindningstid, andra har bindningstid på licenserna.
  • En av de stora fördelarna med mobil växel är att den just är mobil. Den finns i din smartphone eller i din surfplatta och laptop. Så länge du har hyfsat vettig internetuppkoppling så kan du arbeta varsomhelst när du tar emot samtal eller vidarekopplar samtal. Du kan även se tillgänglighet och linjestatus på andra kollegor i realtid.

Mobil växel. Rimligt pris?

Välkända leverantörer av molnbaserade växlar ligger på allt mellan 50-200 kr per användare och månad. Antalet funktionskrav driver upp priset. 

Ska man hyra telefonväxel?

Att ”hyra en telefonväxel” hör till dåtiden. En mobil växel är en mjukvara tillhandahållen över internet. Man betalar för en licens i.o.m tecknande av avtal.

Mobil växel historia

Sedan millennieskiftet (2000) då tekniken (VoIP) ”Voice over Internet Protocol” marscherade in på marknaden, tack vare snabbare och stabilare internetförbindelser, så har marknaden för telefoni förändrats kraftigt.
På 80- och 90-talet var telefonväxeln för företag byggd på s.k ”ISDN” teknik. Via koppartråd på analoga telefonnätet. Och då via telefonjack och anslutet till vanliga analoga telefoner (Bordstelefoner).
Numer så finns fenomenet ”Mobil växel” eller en s.k molnbaserad telefonväxel.
Mobila växeln har framförallt vuxit fram som den naturliga telefonväxeln för företaget tack vare bredbandet som gett oss alla en hastigare internetuppkoppling över tex fibernät. Vi har även ökat vår användning av mobiltelefoner radikalt och tillgången till internet är konstant numer med mobiltelefonen i vår hand. Detta sammantaget gör att de flesta av oss nu anser att den bästa telefonväxeln för företaget är den molnbaserade telefonväxeln, som tillhandahålls över internet.