I ett CRM-system hanterar du företagets kundrelationer och sammanställer information. Därför är det ett viktigt redskap för att upprätthålla goda kundrelationer. Ett webbaserat CRM-system ska vara användarvänligt och fungera som ett starkt säljstöd i ert företag. Ett CRM-system är ofta en långvarig investering – förutsatt att ni hittar ett system som stöder er verksamhet och dess behov. Därför är det viktigt att välja med omsorg. Att välja rätt system kan vara en stor utmaning då utbudet är stort och leverantörerna många. Genom att hitta rätt sparar ni tid och banar väg för nya affärer!
Jämför CRM hos Cloudwiser
Här nedan har vi listat några av de bästa CRM-systemen. Så att ni själva kan jämföra för- och nackdelar med dem. Alltså är det klokt att ställa de mot varandra och jämföra utifrån de viktigaste aspekterna för just er. Då kan ni få en bild över vilket CRM som passar bäst för just ert företag. Det kan vara allt från användarvänlighet till enkel integration med övriga system. Genom att boka demo och ta in offert från flera leverantörer kan ni göra en bra och rättvis jämförelse.
CRM-system – köpguide
Vad är ett CRM-system?
Begreppet ”CRM” (Customer relationship management) står för hela hanteringen av företagets kundrelationer. Redan innan internets framfart så dokumenterade vi såklart mycket om kunderna till vårt företag. Men i.o.m internetuppkopplingen och tillhandahållandet av s.k webbaserade CRM system så har vi nu full möjlighet att dokumentera och lagra all information om företagets kunder i ett och samma säljstödssystem.
I ett CRM-projekt är det lätt att tro att allt handlar om att köpa in ett tekniskt system, och därefter är ”problemet” löst. Så enkelt är det dock inte. Det är ett helt företag som ska förstå, lära sig och sätta sig in i systemet. Och dessutom känna sig motiverade till att börja använda det. Tänk på att det inte är CRM-systemet som kommer stå för de faktiska förändringarna i er verksamhet, utan det är ni. Människorna som jobbar i systemet.
I den här guiden ger vi matnyttiga tips på hur du hittar det bästa systemet och jämför CRM i Sverige, vi går närmare in på kostnad för CRM och så pratar vi om hur ett webbaserat CRM funkar. Dessutom tar vi upp väsentlig information om bakgrunden och historien till CRM-systemet. Hoppas du hittar vad du söker!
Hur hittar man det bästa CRM-systemet?
Idag finns en uppsjö av etablerade CRM-system på marknaden och de flesta lovar samma goda resultat. Faktum är att, även om själva systemet behöver fungera bra, så är det upp till er att använda det på ett sätt som gynnar er verksamhet. Därför är det smart att i första hand söka efter ett CRM som är såpass användarvänligt och lätt-integrerat så att tröskeln till att börja använda det inte blir för stor. Syftet är ju att alla medarbetare faktiskt ska använda systemets funktioner. De allra flesta system idag tillhandahålls i webbläsaren är är webbaserade. Leverantören garanterar drift, backup och uppdateringar av systemet.
Att tänka på när ni jämför CRM-system:
- CRM-systemet ska vara lätt att använda och era anställda ska vilja använda det.
- Tänk på att valet av system är grunden för säljstödet i ert företags säljprocess. Det betyder att systemet ska kunna användas som ett naturligt verktyg och hjälpmedel i er säljprocess.
- Kolla upp kostnaden, även baserat på eventuella framtida tilläggskostnader. Samt såklart bindningstider och villkor för om ni bestämmer er för att byta system eller avsluta prenumerationen.
CRM – vad kostar det?
Nästan alla CRM-system erbjuds idag som en ren molntjänst i form av ett så kallat webbaserat CRM. Det innebär att kostnaden är lika skalbar som systemet. Ni betalar för de applikationer och funktioner ni väljer att använda, och kan själva lägga till eller ta bort applikationer utifrån hur era behov förändras.
Betalningsmodellen är allt som ofta i licensform och ni betalar en grundavgift per användare som ska använda systemet. Oftast finns olika paketeringar för CRM-system beroende på företagets storlek. Det finns också olika nivåer av licensformer beroende på vilka funktioner som ni är i behov av. Kostnaden per användare kan ligga på allt mellan 0-1000kr per användare och månad. I det stora spannet så är mycket avhängt på vilka krav man har som företag och hur ni vill använda systemet.
Hur hittar man rätt CRM?
Många CRM-leverantörer skyltar med smarta funktioner och namnkunniga referenskunder – men hur ska man veta vilket system som passar en bäst?
Här har vi samlat några viktiga tips:
- Fokusera på att hitta ett CRM som har beprövade kopplingar till ert bokföringssystem. Det kommer till stor sannolikhet bli användbart. Om inte på en gång, så framåt.
- Se till att välja ett användarvänligt CRM-system.
- Välj ett CRM som har erfarenhet av er bransch och dess utmaningar.
- Om det känns enklare: välj bland svenska CRM-system där det erbjuds svensktalande support.
CRM – historia och bakgrund
Mot slutet av 80-talet och in i 90-talet så började de flesta företagen skaffa datorer till sina medarbetare. Till stor del för att de hade råd. Det fanns redan då ett gäng olika program som var så kallade kontakthanteringssystem, där man med sin dator som verktyg kunde hålla koll på alla kundkontakter och så vidare. I Sverige tog CRM-resan fart på riktigt när företaget Lundalogik släppte systemet ”Kontakt” år 1992. Det var, precis som det låter, ett system för att hantera kontakter. Det systemet blev sedermera det som idag heter Lime.
Under 90-talet hände det väldigt mycket på utvecklingsfronten kring CRM för företag. Lime fick konkurrens när ett flertal andra aktörer tog fäste på marknaden med nya CRM-system. Ett exempel var det norska systemet SuperOffice som nu etablerade sig även på den svenska företagsmarknaden. Precis i slutet av 90-talet så grundades Salesforce.com – ett av de första CRM-systemen som kom som en så kallad SaaS-produkt (Software-as-a-service). Det vill säga ett helt och hållet webbaserat CRM-system. In i 2000-talet, efter att IT-bubblan sprack, så har en hel del stora aktörer gett sig in i kampen om företagskunderna. Bland annat Microsoft som under 2000-talet köpte upp ett mindre bolag och släppte Microsoft Dynamics som en ny CRM-produkt, ett system som var kompatibelt med övriga Microsoft-produkter och program.
Det vi ser idag, 2020, är att CRM-systemen kan integreras mer och mer i andra system och på så sätt skapa en mer följsam process för den enskilde användaren. Till exempel erbjuder idag de flesta CRM-leverantörer integrationer mellan CRM-systemet och affärssystemet, eller integration mellan CRM och telefonväxel. Integrationerna blir fler – allt för att skapa en enkel och snabb process. Idag är alltså CRM-systemet är mer som en ”kugge” i hjulet än ett enskilt system. Massvis med smarta kopplingar går att göra, och AI-kopplingar kommer bli mer och mer vanliga för ökad intelligens och effektivitet i framtiden.
Vi ser fram emot att följa CRM-systemets utveckling och är övertygade om att det kommer hända massvis under 2020-talet.
Artiklar om CRM System